39 procent van Nederlanders vertrouwt uitzendkracht in zorg minder dan vaste kracht

  • Screening in de zorgsector nam ten opzichte van jaar geleden met 5% af
  • Vooral bij uitzendkrachten blijft screening uit – terwijl misstanden zich vaker in die groep voordoen
  • Nederlanders maken zich zorgen over effect van personeelstekort op screening

Amsterdam, 18 juni 2024 – Door krapte in de zorgsector worden medewerkers in de zorgsector lang niet altijd voldoende gescreend, is de angst van maar liefst 79 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Validata Group. Die angst is wellicht terecht, blijkt uit de nieuwste cijfers: zorgen baart dat de screening in de zorg  sinds 2022 is afgenomen

De meest minimale check bij het aannemen van een nieuwe medewerker in de zorg is de controle van de VOG. 85 procent van Nederlanders is van mening dat zorgmedewerkers uitgebreider zouden moeten worden gescreend. Maar uit aanhoudende misstanden blijkt dat zelfs alleen de controle op een VOG niet goed of helemaal niet wordt uitgevoerd. Uitzendkrachten in de zorg verschenen in het verleden al voor de rechter omdat zij met valse papieren aan het werk waren bij diverse zorginstellingen.

Ook diplomafraude is in de zorg een structureel probleem. Daarnaast blijft financiële fraude (het onterecht declareren van uren zorg of aanvragen van meer zorg voor een cliënt dan eigenlijk nodig is) in de zorgsector terugkerend. Het vertrouwen van de Nederlanders in de uitzendkrachten in de zorg is dan ook laag. 39 procent van de Nederlanders zou een uitzendkracht in de zorg niet evenveel vertrouwen als een vaste kracht.

Personeelstekort drijft tot uiterste  

Vanwege personeelstekort in de sector is iedere aanwinst natuurlijk maar wat welkom – maar in die zucht naar personeel is de angst dat organisaties te gehaast en onbezonnen nieuwe krachten aannemen. Dat gevoel leeft ook bij Nederlanders. 8 op 10 Nederlanders is bang dat door dat tekort het personeel in de zorg niet goed wordt gecontroleerd op foute diploma’s of bedoelingen. 20 procent van de Nederlanders vindt dat een VOG makkelijk te vervalsen is.

Harm Voogt, directeur van Validata: “Als er zorgkrachten worden ingezet via een uitzendbureau, dan wordt er vaak vanuit gegaan dat dat personeel daadwerkelijk gekwalificeerd is omdat het uitzendbureau dat heeft gecontroleerd. Maar deze jongens hebben vaak een vervalste VOG of hebben gelogen op hun CV.”

Sector voelt urgentie niet voldoende

Reden dus voor gegronde screening, voorbij de VOG-check. De inhoud van zo’n screening bestaat bijvoorbeeld uit een check of een werknemer wel de juiste diploma’s op zak heeft en geen grote financiële schulden heeft, de werkervaring correct is opgegeven en of de werknemer een strafrechtelijk verleden heeft.   

Uit interne cijfers van Validata blijkt echter dat de urgentie vanuit de sector om mensen te screenen niet toe- maar zelfs afneemt. In de eerste vier maanden van 2024 is er tot nu toe door Validata in de zorgsector -5% minder gescreend dan in de eerste vier maanden van vorig jaar werd gedaan. En ook in 2023 ten opzichte van 2022 werd er -3% minder gescreend in de zorg.

Voogt: “Dit terwijl als dit soort uitzendkrachten op voorhand weten dat er een gedegen screening wordt uitgevoerd, ze het waarschijnlijk niet eens proberen om papieren te vervalsen. Dat kan ervoor zorgen dat de ‘rotte appels’ met foute bedoelingen op voorhand al niet solliciteren.  Stel dat jouw zieke oma of vader in het ziekenhuis belandt, dan wil je erop kunnen vertrouwen dat de zorgverleners gediplomeerd zijn en geen verkeerde of onverschillige bedoelingen hebben.”

Over het onderzoek

Landelijk representatieve steekproef onder 1500 werkende en werkzoekende Nederlanders van 18 jaar en ouder, afgenomen door onderzoeksbureau MWM2 (certificeringen ISO20252, ISO27001 en ISO27701) in april 2024.