3D-geprinte foodproducten voor mensen met kauw- en slikproblemen

Gastronology 3D Food Works start levering van 3D-geprinte foodproducten aan zorginstellingen en ziekenhuizen

Gastronology 3D Food Works in Bergen op Zoom is – als een van de eerste bedrijven ter wereld – gestart met de industriële productie van 3D-geprinte foodproducten, die onder de naam ‘Dysphalicious’ op de markt worden gebracht. De eerste productiebatches worden geleverd aan de zorginstellingen en ziekenhuizen, die in het komende half jaar ervaring opdoen met de foodproducten van Gastronology. De 3D-geprinte foodproducten zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met kauw- en slikproblemen, die zich onder meer manifesteren als gevolg van ouderdom of bij bepaalde ziektebeelden zoals ALS, MS of Huntington.

Gastronology 3D Food Works werd in 2019 opgericht door Peter Nieuwkerk met de ambitie om aantrekkelijk, lekker en gezond eten te ontwikkelen voor mensen met kauw- en slikproblemen. “Vaak krijgen zij eten aangeboden uit de blender of in de vorm van pasta’s en gels, dat er niet altijd aantrekkelijk uitziet, niet prettig ruikt en niet goed smaakt. “Wij vinden dat alle mensen recht hebben op gezond en lekker eten”, zegt Nieuwkerk. “Onze oplossing is specifiek bedoeld voor mensen die door ziekte, lichamelijke klachten of gebrek aan eetlust moeite hebben met eten of bepaalde voeding gewoon niet lekker vinden. Wij hebben de afgelopen jaren een aantal gezonde en voedzame producten op basis van aardappelen en verse groente ontwikkeld, dat dankzij 3D-foodprinting herkenbaar is en er bovendien bijzonder smakelijk uitziet. Daardoor wordt eten voor patiënten en bewoners van zorginstellingen weer een fijne beleving in plaats van een vervelende noodzaak.” 

Verse producten 

Gastronology werkt alleen met verse producten, die volgens speciaal ontwikkelde recepturen verwerkt worden tot smakelijke en gezonde purees. De producten voldoen aan de IDDSI-4 standaard voor dysfagiepatiënten, die alleen glad gemalen en dik vloeibare voeding kunnen eten. De purees worden met 3D-foodprinters tot herkenbare en visueel aantrekkelijke producten verwerkt. Vervolgens worden de producten ingevroren en aan zorginstellingen en ziekenhuizen geleverd. Niet alleen is een hoge voedingswaarde en een goede smaakbeleving gegarandeerd, maar ook de hoge kwaliteit van de 3D-geprinte foodproducten. Het hele productieproces voldoet uiteraard aan de strenge voedselveiligheidseisen die aan de voedingsmiddelenindustrie worden gesteld.  

“We zijn de afgelopen jaren door een intensief R&D-proces gegaan”, licht Nieuwkerk toe. “De ontwikkeling van de 3D-geprinte foodproducten is complex, want de voedingswaarde, de geur, de smaak, de kleur en de vorm zijn belangrijke aspecten. Daarnaast zijn de samenstelling en de viscositeit kritisch, omdat de puree geschikt moet zijn voor het 3D-foodprintproces. Tenslotte mag de bereiding in de keuken niet ten koste gaan van de kwaliteit en de vorm van het product.” De recepten en de designs van de 3D-geprinte foodproducten van Gastronology zijn ontwikkeld door SVH meesterkok Eugène Swalen. 

700 kilo per dag  

De productie van de 3D-geprinte foodproducten is na een serie testruns tussen september 2023 en maart 2024 nu officieel van start gegaan. De huidige in eigen beheer ontwikkelde productielijn heeft in de eerste fase een capaciteit van 700 kilo per dag. De ambitie is die capaciteit de komende jaren uit te breiden tot 2.500 kilo per dag, voldoende voor 15.000 mensen. Het huidige assortiment van Gastronology bestaat uit acht producten van aardappel en groente en wordt aangeboden onder de merknaam Dysphalicious.

Vanaf medio april 2024 worden de eerste producten geleverd aan zorginstellingen en ziekenhuizen die meewerken aan een pilot-project. Daartoe behoren de zorginstellingen IJsselheem (Kampen), Amarijn (Vlissingen, voorheen WVO Zorg) en Mijzo (Raamsdonksveer/Waalwijk), het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De pilot moet inzicht geven in de praktische bruikbaarheid van de producten in de zorg en de acceptatie en beoordeling door patiënten en cliënten.